FAQ / Frågor

Hur blandar man Epoxy resin?

(Viktdelar) 100g resin / 50 g härdningsblandningsförhållande (volymdelar): 100 ml resin / 50 ml epoxy.

(Behandlingstid): Vid 18 ° C ca. 18h
Början av härdning efter ca. 20 timmar (beroende på temperatur)
Slutlig styrka efter ca. 72 timmar (beroende på temperatur)

Är Epoxy resin farligt?

Epoxy resin är en kemisk produkt, varav en del är miljöfarlig, irriterande, frätande eller till och med giftig! Den avgörande faktorn är klassificeringen av systemet, vilket kan kännas igen på etiketten för farliga ämnen på behållarna och i säkerhetsdatabladen. Lämpliga skyddsåtgärder måste därför vidtas medan komponenterna bearbetas. Undvik hudkontakt och använd lämpliga  skyddshandskar och  skyddsglasögon .

Kan jag blanda tjockfilm och tunnfilmresin tillsammans?

Nej. Blandningarna är exakt anpassade till varandra. Att blanda komponenter (harts eller härdare) från den andra produktgruppen (tunnfilmsresin = E45 / tjockfilmsresin = D600) kan utlösa starka reaktioner och med mycket stor sannolikhet leda till att projektet misslyckas.

I härdat tillstånd är det till exempel möjligt att hälla ett lager av tjock film på ett redan härdat lager av tunnfilmsharts och vice versa. Men eftersom tunn- och tjockfilmsresin var och en har olika färger kan det finnas tydligt synliga ”trösklar” här. Att lägga till färgpigment kan hjälpa här.

Är systemet BPA-fria och VOC-fria?

Ja, varje epoxy på vår webbplats är BPA-fri . Våra epoxihartser är formulerade enligt ett recept utan fri BPA. Våra system är också  lösningsmedelsfria.

De är dock inte VOC-fria .

Vilken blandningsbägare är lämpliga för bearbetning av Epoxy resin?

Plastmuggar med måttskala är idealiska. På så sätt kan båda komponenterna mätas ut och blandas med varandra samtidigt. Dessa blandningskoppar finns i olika storlekar. Större plasthinkar kan även användas för större projekt som att gjuta ett epoxy resin bord.

Vad bör man tänka på vid förvaring av Epoxy resin?

Behållarna bör vara hermetiskt förslutna . Hållbarheten för epoxihartser är begränsad till i genomsnitt 12 månader. Efter det kan det bli kvalitetsförlust . Förvara inte behållarna under 10 grader och inte över 30 grader .

Är Epoxy resin värmebeständigt?

Inget epoxy resin är helt värme- eller brandsäkert. Det betyder att epoxy resinet tål höga temperaturer, men kontakt med mycket heta temperaturer bör undvikas, t ex bör du inte placera varma kastruller eller kastruller på en belagd bänkskiva.

I grund och botten sublimeras det fysiska tillståndet för epoxiharts från fast till gummiliknande vid konstant värme på cirka 55 °C.

Vårt epoxy resin är lämpligt att använda som bänkskiva i exempelvis köket, men mycket heta kärl som grytor eller kastruller bör inte komma i direkt kontakt med hartset, eftersom det kan leda till de problem som redan nämnts. Det rekommenderas inte heller att använda det som fat för te-/kaffekoppar, om inte hartset skyddas mot värmen på annat sätt (t.ex. med en speciell skyddslack).

Kan jag använda Epoxy resin utomhus?

Ja, våra epoxy resin kan också användas mycket lätt utomhus. För att förhindra missfärgning från UV-strålning rekommenderar vi att du lägger till färgpigment eller en speciell beläggning för att skydda den mot UV-strålning. Detta tillvägagångssätt är inte nödvändigt inomhus.

Om ditt projekt överstiger en lagertjocklek på 5 mm rekommenderar vi att du använder vår tjockfilmsharts för utsidan. Denna kan hällas upp till 10 cm hög i en process och ställer redan mycket goda krav mot UV-strålning.

Måste jag strikt följa blandningsförhållanden?

Antalet molekyler mellan resin och härdare är fördefinierat. En avvikelse på mer än +/- 5 % förändrar molekylsammansättningen och därmed även den fullständiga härdningen. För mycket harts leder vanligtvis till en klibbig yta. För mycket härdare har en kristallin effekt på ytan.

Vilken kärl kan jag använda för blanda Epoxy resin?

Mätkoppar av plast är väl lämpade för blandning av epoxy resin. För att undvika slöseri rekommenderar vi att du mätkoppar eller kärl av transparent silikon. Dessa kan återanvändas flera gånger och är mycket lätta att separera från epoxihartset efter att de har härdat helt.

Hur tar jag bort Epoxy resin igen?

I princip är högprocentiga alkoholer som isopropanol, lacknafta, men även vinäger och aceton lämpliga för att ta bort epoxy resin. Observera att verktyg som borstar och rullar inte kan rengöras med epoxiharts efter användning eller att ansträngningen och kostnaderna för rengöringsmedel inte lönar sig. Vi rekommenderar att använda lammskinnsvarianter för rullar och penslar, alternativt kan du även använda verktyg med silikonbeläggning. Dessa är mycket lätta att ta bort från det härdade hartset.

Fortvarande klibbig yta flera dagar senare efter mitt Epoxy resin projekt?

Det finns många faktorer, men den främsta anledningen till detta är ett felaktigt blandningsförhållande. Den maximala blandningstoleransen är +/- 5%, så du bör arbeta så exakt som möjligt. Vi rekommenderar att man väger materialet, blandning efter vikt är mycket mer exakt än att bestämma efter volym. Starkt fluktuerande temperaturer under härdningsperioden kan också leda till klibbiga ytor. Om temperaturen sjunker under härdningsprocessen bildas ofta ett lätt klibbigt, vaxartat lager på ytan, denna process är en kemisk process (aminrodnad). Detta vaxskikt kan enkelt tas bort med alkohol.

Hur funkar bearbetning vid höga och låga temperaturer?

På grund av en ökad omgivningstemperatur accelereras reaktionen av en hartsblandning ganska kraftigt trots användningen av en långsam härdare. När det förvaras eller bearbetas vid temperaturer över 20 ° C, kommer hartset att reagera mycket snabbare än vanligt och som anges i det tekniska databladet. Detta kan motverkas genom att ”kyla” harts-/härdarblandningen i ett vattenbad . Vatten absorberar reaktionsvärmen och fördröjer därmed för tidig härdning. Däremot reagerar kallt harts mycket långsammare . För att råda bot på detta kan du föra den kalllagrade hartsen/härdaren till rumstemperatur i 2-3 timmar innan användning.

Är Epoxy resin säkert?

På grund av sin kemiska sammansättning är epoxy resin i allmänhet inte 100% livsmedelssäker . Vårt harts är inte heller livsmedelssäkert i flytande tillstånd. Många av våra kunder använder hartset till bord, smycken och kärl. I härdat tillstånd är hud- eller livsmedelskontakt inget problem.

Kan jag färga Epoxy resin?

Det finns rena pigmentpulver, färgpastor och flytande färgkoncentrat. I grund och botten, när du färgar resinet får du en ganska ”glasig” aspekt och aldrig en färg som du kanske är van vid från ett lack. Så du bör alltid blanda en liten testmängd innan du startar ditt projekt. Dessutom ersätter inte färgning av epoxy resinet det nödvändiga UV-skyddet av systemet, eftersom nästan alla resinsystem inte är UV-stabila på lång sikt. Endast en slutbeläggning med en klar eller färgad lack, som innehåller lämpligt UV-filter, ger skydd mot UV-strålning och tillhörande väderpåverkan.

Är Epoxy resin UV-tålig?

Epoxyn är inte UV-stabilt på lång sikt. Direkt solljus leder gradvis till gulning. Endast en slutbeläggning med en klar eller färgad lack, som innehåller lämpligt UV-filter, ger skydd mot UV-strålning och tillhörande väderpåverkan. Det finns också möjlighet att lägga till en UV-stabilisator till epoxy resinet.

Måste jag vara uppmärksam på gjuthöjden?

Ja! Vi rekommenderar att du inte häller mer än 1 cm lagertjocklek per pass. Om du till exempel vill hälla ett 3cm lager ska du först hälla 1cm. Efter ca 6-8 timmar kan du hälla det andra 1cm lagret och efter ytterligare 6-8 timmar sedan det tredje 1cm lagret. Detta kommer att förhindra att hartset värms upp för mycket och skapar oönskade sprickor. I slutändan kommer du inte att se någon avgränsning av de enskilda lagren och du får en tydlig övergång.

Kan jag belägga redan härdad Epoxy resin med nytt, ohärdat Epoxy?

Ja, så länge det nedre lagret redan har härdat helt kan ett nytt lager lätt hällas på. Se till att det härdade lagret är fritt från främmande kroppar samt fetter, oljor och fukt.

Hur mycket Epoxy resin behöver jag?

Med ett kilo redan blandat epoxy resin kan en kvadratmeter beläggas med en skikttjocklek på en millimeter. Observera att storleken på ytan varierar beroende på materialslitage eller på grund av olika lagertjocklek.

Ungefärlig regel: 1 kg harts = 1 m² yta = 1 mm tjockt lager

Kan jag slipa eller polera Epoxy Resin?

Du kan slipa och polera den slutliga ytan igen i följande steg: Slipa upp med följande sandpapperskorn: P100 till P1200. Polera sedan med akryl- eller plexiglas och polerkuddar. Du borde ha uppnått ett tydligt resultat. Om resultatet var mjölkaktigt till grumligt, slipades resinet för torrt. Den resulterande värmen gör att resinet smetar ut och förvärrar resultatet.

Epoxyn är något mjölkaktigt på ytan, vad kan jag göra?

Vi anser att följande möjliga orsaker till ditt problem är sannolika: Materialet blandades inte 100 procent jämnt och intensivt eller så uppfylldes inte blandningsförhållandet exakt. Föreslagen lösning: 1:a varianten Belägg de mjölkiga ytorna med färglös konjakvinäger (lätt utspädd med vatten) och vänta ca 30 minuter och skölj sedan med rent vatten. (Aceton och isopropanol är också bra lösningsmedel) 2:a varianten Slipa de mjölkiga ytorna med 240 grit sandpapper så att den mjölkiga ytan är borta. Belägg sedan hela ytan igen tunt med nytt harts med rulle eller borste och polera upp vid behov efter härdning.

Min Epoxy resin har spruckit/gått sönder. Är den defekt?

Vårt resin genomgår permanenta kvalitets- och säkerhetstester enligt de högsta tyska standarderna. På så sätt garanterar vi jämn kvalitet och ett optimalt epoxiharts för ett brett spektrum av applikationer.

Kemiska reaktioner (exotermi) såsom kokning eller flagning och sprickbildning av hartset kan tillskrivas följande applikationsfel:

  • Resinet hälldes betydligt högre än vad som anges i instruktionerna. Varning! Även under brukstiden bör det blandade resinet inte vila för länge eller för högt.
  • Material som kom i kontakt med epoxy resin var fuktiga, oljiga eller feta. Varning! Vid bearbetning av trä, var särskilt uppmärksam på adekvat tätning. Annars kan träet dra fukt och arbeta, vilket kan leda till att epoxy resinet flagnar av i redan avslutade projekt.

För att rädda ett misslyckat projekt kan det defekta epoxy resinet tas bort. Skummade eller klibbiga områden kan behandlas med alkohol, aceton eller vitvinsvinäger. Efter fullständig rengöring kan håligheter fyllas med nytt resin.

Vilka material fäster Epoxy resin på?

Epoxy resin fäster mycket bra på alla strukturellt stabila material såsom: betong, trä, plast, styvt skum, natursten och GRP.

Varför är D600 klumpigt och mjölkigt?

Epoxy resin tenderar i allmänhet till så kallad ”kristallisation”. Denna effekt kan främst observeras under den kalla årstiden. Det kan hända att hartskomponenten (A) visar kraftig missfärgning och även en förändring i konsistensen. Denna är ofta mjölkaktig, knölig eller mycket fast. Det beskrivna fenomenet är inte en defekt utan en reaktion på kalla temperaturer under transport eller lagring och ska ses på liknande sätt som frysning av vatten. Om komponenten placeras i ett vattenbad vid 60 ° C i ca 15-60 minuter kan hartset bli helt flytande igen. Hartset kan sedan användas normalt igen.

Vilken gjuthöjd kan jag gjuta med D600?

Vår D600 resin är lämplig för gjuthöjder på 10 cm. Den kemiska formuleringen i resinet har ändrats på ett sådant sätt att en stark exoterm reaktion till stor del undertrycks av den långvariga härdningen. 

Observera dock att alltför stora volymer (t.ex. rivningsbara) fortfarande kan leda till ökad uppvärmning. Av denna anledning rekommenderar vi att hälla det tjocka lagret i flera processer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...